SEO forklart på 2 minutter

seo-1
20.07.2023

Hva er SEO, og hvorfor er det for de fleste en kritisk suksessfaktor innen digital markedsføringsstrategi for de fleste norske bedrifter?

Kortversjonen

For å forstå "SEO" og dets betydning som en suksessfaktor for mange norske bedrifter, må man først sette seg inn i strukturen av søkeresultatene og grunnprinsippene i Googles inntektsmodell, Google Ads.

Google Ads består av tekstannonser som vises øverst i søkeresultatene og det vises maksimalt fire tekstannonser for hvert søk. Disse annonsene roteres med over hundre annonsevarianter per uke fordelt på et 30 talls ulike annonsører.

Dette betyr i praksis at en gitt annonsør i gjennomsnitt har en tilstedeværelse i søk på mellom 6 - 10 prosent ved et klikkbudsjett på NOK 50 000

Ved hjelp av søkemotoroptimalisering (SEO) kan en nettside oppnå topplasseringer i organiske søkeresultater som vises rett under disse annonsene. Disse oppføringene er der hele døgnet og topp tre plasseringer står for 68,70 % av alle klikk fra søkemarkedet og med 100% av døgnet i synlighet.

Gitt den overlegne klikkprosenten fra organiske resultater sammenlignet med Google Ads, representerer SEO et unikt konkurransefortrinn.

Dette blir stadig mer attraktivt for bedrifter som anerkjenner viktigheten av trafikk fra brukere som søker etter det de tilbyr eller selger.


=======================

Hva er SEO?

For å forstå "SEO" og dets betydning som en suksessfaktor for mange norske bedrifter, må man først sette seg inn i strukturen av søkeresultatene og grunnprinsippene i Googles inntektsmodell, Google Ads.


Søkeresultatene kan deles inn i to hovedkategorier: sponsede annonser og organiske søkeresultater. Forståelse av disse kategoriene er essensielt for å forstå søkemotoroptimalisering (SEO).
 

Hva er Google Ads

Google Ads er annonser som er merket som "sponset" og vises først i søkeresultatene. En sponset annonse kan enten være en tekstannonse eller en produktannonse som viser produktbilder med pris, ofte referert til som “Google Shopping”. Det vises opptil 4 tekstannonser på toppen, plassert over de organiske søkeresultatene.

Bedrifter betaler per klikk for visning av disse annonsene, og disse er basert på søkeord eller søkefraser som bedriftene ønsker å nå ut til. Annonsørene har et daglig budsjett for å kontrollere kostnadene, og annonsene varieres med andre aktører basert på de samme søkeordene. Når dagsbudsjettet er oppbrukt, vises ikke annonsene før neste dag. Dette budsjettet kan spres ut over dagen eller konsentreres om spesifikke tidspunkter.

Klikkprosent: Google Ads vs. SEO organisk


En studie fra Cornell University og FirstPageSage viser den gjennomsnittlige klikkprosenten i Google Ads og organiske rangeringer. Eksempelvis betyr 30 klikk ut av 1000 søk en klikkprosent på 3%. Analysen viser at gjennomsnittlig klikkprosent for tekstannonser ligger mellom 2-5%. Organiske rangeringer har en gjennomsnittlig distribusjon som følger: Førsteplass: 39,8%, andreplass: 18,7%, og tredjeplass: 10,2%. Samlet gir topp 3 organiske rangeringer 68,7% av klikkene fra søk, noe som demonstrerer verdien av SEO over Google Ads.

Hva er SEO, og hvordan oppnår man topprangering?

SEO står for “Search Engine Optimization” eller "søkemotoroptimalisering" på norsk. SEO handler om å tilpasse hjemmesidens innhold til de søkeordene en bedrift ønsker å rangere høyt for. Google definerer sin algoritme med akronymet E-E-A-T, som står for erfaring, ekspertise, autoritet og tillit.

Tillit og autoritet kan styrkes ved å lenke fra eksterne kilder med høy troverdighet. Dette kalles "off-site SEO". Google anser tillit som den viktigste rangeringsfaktoren, og i praksis kan dette utgjøre opp til 75% av deres algoritme.

Nettstedets potensial

Ved hjelp av Semrush og kalkylemodeller fra Cornell University, har Klatre utviklet en prognose som er 80-100% nøyaktig sammenlignet med data fra Google Analytics.

Vi tilbyr en gratis analyse av ditt nettsted som identifiserer dets nåværende rangeringspotensial og prognose på hvor mange flere klikk nettsiden kan oppnå fra flere organiske topprangeringer.

Kontakt oss for en uforpliktende analyse. Analysen presenteres via videomøte, helt uten forpliktelser eller salgspresentasjon. (Ingen salg i møtet)

tekst
seo-1
seo-1

Meld deg på kurs

SEO forklart på 2 minutter

kurs
Skrevet av Rune Larsen
SEO ekspert
Les mer om Rune >>
Relaterte artikler
strek2

Digital strategi og rådgivning

02.01.2024
Les mer >>
Digital strategi og rådgivning

Innsikt fra Google Ads kan gi bedre SEO resultater

30.06.2023
Les mer >>
Innsikt fra Google Ads kan gi bedre SEO resultater

Maksimer salget med SEO på toppledelsens agenda

30.06.2023
Les mer >>
Maksimer salget med SEO på toppledelsens agenda